Sunday, September 23, 2007

Höstbygg

Förra helgen var det meningen att jag och Ida skulle åka upp utan barn och bygga så det rök.

Då blir man förstås sjuk, 39 graders feber och hosta :(

I helgen kom vi iaf upp, dock med barn. Jag fick en hel del tid iallfall på dagarna, och Ida fick passa barnen under tiden. Det blir ändå en del spring efter dricka, och till toan etc, men bättre än att bara jobba nattetid.

Innerdörrar blev det köpt av en kille i Falun. Han var inte hemma så han hade helt sonika satt ut dörrarna under det utskjutande garagetaket så betalar jag via internetbanken nu. Härligt att slippa misstänksamheten i storstan, mycket smidigare när man vågar lite på folk. Dörrarna var juste iaf, och det fanns tom karmar med gångjärnen på rätt sida. Lite slitna här och där, och karmarna hade lite spik kvar i sig, men för 200 kr per dörr så var det ändå ett bra köp.


Innerdörrarna. Karmarna skall målas vita sen.

Först blev ett antal småsaker gjorda. Målade det sista på fasaden på gaveln, så nu är den helt grundad. Satte också upp den sista lockpanelen och fönsterfoder utvändigt på östsidan inför vintern. Sedan satte jag spån i tjejernas rum, så det är bara några innerväggarna och en liten snutt vid ytterdörren som är kvar nu.

Elen blev omdragen för värmen i sovrummen också, nu går det ett separat rör enligt elektrikerns önskemål. Hall likaså. Badrumsvärmen hann jag inte med, så det får jag ta en annan gång.

Vi fick 5st element levererade också. 750 w från Adax. Konvektorelement som ser helt ok ut. Blir inte så fasligt varma på framsidan, så det är bra ur barnsynpunkt.

Jag kopplade även in elementen. Tyvärr hade elektrikern dragit två faser fram (400v) men elementen är på 230 v. Så för att få värme så var jag tvungen att koppla om och dra nollan till just nollan, och jag valde den i nuläget minst belastade fasen som ledare för att få lite balans i systemet (dvs inte den till kylen, eller den till övrig el i storstugan.)
. Faktum var att jag lyckades slå på elementet först med 400V, och det blev en sjujäkla fart på det vill jag lova. Oljeångorna som man skall bränna bort försvann på 30 sekunder istället för 5 minuter :)

Jag kopplade snabbt ur det, kopplade om i skåpet och elementet funkade, så ngn permanent skada tror jag inte det blev. Av 5 element som vi fick levererade funkade inte ett dock, så det skall jag reklamera.

Två element räckte för att hålla hela stugan, sånär som det bortersta rummet på ca 20 grader, så när alla 5 är på plats så komemr det nog klara även vinterkylan...

Det stora projektet i helgen blev loftet. Nu är nästan 80% av golvytan klar. Det blev lite nyinköpt golvspån + spill från golvet som fick utgöra loftgolvet. Jag har också travat up lite isolering och en hel del annat som jag ville ha bort från bottenvåningen där så att vi kan lägga in golvet lättare sen.

Loftet. Taget med mobilens LED blixt..

Lite städning på undervåningen och sedan bar det av hemmåt igen.

/K

No comments: