Thursday, December 27, 2007

Släpvagn

Idag fortsatte "landetshoppingen" med inköp av en släpvagn.
Eftersom jag nu har sålt pickupen så behöver jag något att frakta virke med.

Att räkna hem ett inköp av ett släp rent ekonomiskt är svårt, iaf på kortare sikt, hyra av släpvagn på tex Statoil går på ca 500 kr för en helg inkl försäkring. men då skall släpes dras fram och tillbaka, och på sommaren vid längre byggperioder så blir det dyrt.

Att låna släp på byggvaruhusen går förvisso det med, men då blir det extraturer för tillbakalämning etc. Och till byggmax i Falun är det ca 9 mil från landet...

Det blev ett s.k. EU-släp, obromsat, reggat som 600 kg's totalvikt. Jag köpte ett Brenderup 2260S (600 kg totalvikt - min bil får bara dra 730 kg obromsat och nästa viktklass var 750 kg)


Brenderup 2260S

Detta släp marknadsförs av Thule (trailergruppen). Fördelen med det släpet gentemot de andra märkessläpen med ok kvalitet som tex Tikitreiler och Tranesläpet är att detta släp har 40 cm höga lämmar - som i de flesta fall eliminerar behovet av förhöjda lämmar eller lövgrindar. Skall man frakta något högt, som tex ett kylskåp stående så räcker och dessa lämmar som stöd när man förankrar lasten - med 25 cm lämmar som de flesta har så känns det mycket vingligare...

Jag tittade också på Bauhaus släp - men i jämförelse ser dessa mycket billigare ut. 10" hjul och ganska ranglig kvalitet, för samma pris (9950:- för det större med "byggskivemått") så det var inte ett seriöst alternativ.

Att jag valde obromsat beror dels på priset, men också på att ett släp står still mycket, och det är skönt att slippa oroa sig för bromsrenoveringar vid varje besiktning, som f.ö. är först om 4 år, och sedan vartannat år efter det. Nackdelen är förstås att maxlasten bara blir 390 kg. Iof är deras 750kg's släp precis samma släp - så rent konstruktionsmässigt bör jag kunna gå upp till 520 kg (totalvikt 730 kg) vilket är max enligt mitt registreringsbevis, men det fanns inget mellanting rent byråkratiskt i brenderupserien. Mer än 400 kg lär jag dock sällan köra, grus och jord beställer jag om jag behöver såpass mycket.

Jag köpte släpet på s.k. "julpris" på Trivselbil i Tullinge för 9500 kr och lade också till lite extrautrustning i form av stödhjul fram :)
Dom var mycket serviceinriktade och hjälpte till med funktionskontroll av lampor och genomgång av släpet efter köpet. En lampa var trasig, men det bytte han snabbt.

/K

No comments: