Monday, June 23, 2008

12 Ton makadam

Nulägesbild av huset

12 Ton makadam låg prydligt levereat på uppfarten denna gång.
Jag hade ingen markväv, och funderade först på att ta en pressening som jag perforerade. detta visade sig bli ettt mycket dåligt underlag, där gruset snabbt hade "runnit" av - så det får bli roundup och ogräsrensinng då och då istället...

Makadam

Jag har iof säkert 8-9 ton grus kvar - så en markväv + en omgång makadam till är inte en omöjlighet.

I storstugan blev det wall-cover uppsatt, med mycket möda eftersom limmet bokstavligen sugs in i väggan - man har ca 30 sek på sig efter att ha limmat tills tapeten skall vara uppe :S

Och sedan kaklade jag och Ida köket - så nu sitter det snygg höganäsmosaik upp där. En mosaik som jag fick för 25 kr/kartong - prisvärt !
Det var en utförsäljning, och dessa var de sista två dom hade på Bauhaus för 1.5 år sen :)

Riktig köksvägg istället för spånskiva :)

När vi monterade huset för ett år sedan så visade det ju sig att laserpasset inte riktigt gjorde hela jobbet med plintsättningen till en barnlek.
Plintarna var inte helt linjerade. Och följden av detta är att på ett par ställen så vilar inte bjälklaget riktigt mitt på plintarna. På ett av dessa ställen på framsidan - är det uppstampat med två st 95x45 reglar nu. Där skall jag gjuta en ny plint ovanpå en bamsesten (som var skälet till att plinten inte stod helt rätt från början.)

På det andra stället så hade jag spika en förstärkning utanpå bjälklaget - denna har dock gett med sig ett par cm -så huset har satt sig ca 1.5 cm. Jag försökte i helgen att dra upp huset med en domkraft - för att kunna fixa förstärkningen och ev luta in plinten ett par cm. Domkraften klarade bara 2ton dock - och huset rörde inte sig många mm.
Det slutade med att jag grävde dit ett par lecablock, satte en syllpapp enligt konstens alla regler, och hamrade in ett par reglar, och stadgade pss upp huset så att det iaf inte rör sig mer.

Lecablock, syllpapp och träreglar för uppstadgning


/K

4 comments:

Eva said...

Hej Klas

Sikken otur med plintarna, ja de där billiga laserpassen var "svartmålade" för längesedan, vi vågade oss inte på dem. Ni får se det som läropengar, det brukar ju alltid ordna sig till sist, trots att vägen kan bli lång.
Trist men lycka till!

Anonymous said...

Vad kostade lasset Makadam?
Hur många kubik är 12 ton tro?

Klas said...

Lasset kostade 1100 kr +moms & frakt.
Totalt kostade det ca 2000 kr.

Kubik - well vad brukar densiteten vara ngn stans i mitten av intervallet 1000-2000 kg/m3 tror jag. Så 12 ton borde bli ca 8 - 10 kubikmeter typ !?

/K

Anonymous said...

Tack (från den anonyma stammisläsaren med namnet Johannes med en sommarstuga som behöver lite lass sten)