Wednesday, September 23, 2009

Skorsten

Efter lång tid nu så beställde jag äntligen en skorsten till kaminen.
Vi köpte ju en begagnad Contura-kamin för två år sen redan, men det hara bara blivit värmeljus och etanolgel eldat i den än så länge...

När det kommer till skorsten så var alternativet en ny pre-modul med adapter, eller att försöka få ihop den gamla till en halvisolerad skorsten genom ett brandsäkert schakt.


Nu är detta ganska allvarliga grejjer så skillnaden på ca 12000 kr, som pre-modul skorstenen inkl. adapter gick på, och kanske 1500-3000 plus en massa jobb - well säkerhetsaspekten avgör - en modern pre-modul blev det.

Länkad bild från NIBE

Jag köpte ett paket på bastuspecialisten i Bromma, som var väldigt bra att ha och göra med. Pga adaptern till den gamla conturan så var leveranstiden 3-4 v mot 1-2 normalt. Men i slutändan tog det bara 2-3 v...så snabbare än förväntat alltså.
Paketet som sådant var mkt bra där allt ingick, inklusive skruvar och pannkit.

Tyvärr var jag tvungen att fixa lite eftersom adaptern inte hade en perfekt passform. Det diffade ca 2-3mm på vardera sida. Dock var min gamla skorsten lika liten, så måtten hade dom fått rätt - vet inte varför det inte stämde. Nu var det som tur så att den gamla skorstenen hade "rätt" mått på den breda sidan i de segment där man sköt in delarna i varandra - så jag fick köpa en billig vinkelslip och såga till en adapter till adaptern. Då passade alla delarna ihop som handen i handsken !

Det andra abret är dock att spjället nu står för evigt vidöppet eftersom skorstenen/adaptern bara är 150mm invändigt, och den gamla är 168mm - och här är det inte mkt att göra. Möjligen om jag i efterhand kan "krypa" in underifrån och slipa till spjället med en dremel eller ngt :(

Men annars är jag rätt nöjd trots 1.5 dags slit !

Nu är det sotarbesiktningen som väntar, plus lite vedhuggning och sedan skall det bara vara att elda på :)


Jag monterar yttersvepet...

Ifrånvägen bild...en ny profil på stugan blev det.

När det gäller pappläggningen så var receptet mycket asfaltsklister samt överlappande och uppvikt papp. Tyvärr kunde jag inte göra alla genomspikningar dolda så eventuellt måste jag ta dit en takläggare senare om det börjar röra lite på sig.
Dessutom var det ett par av "flapparna" som är ganaka duktigt uppvikta pga stegen och stagen så det finns en viss risk att snö tex kan tränga in där - men ett par månader eller tom år borde det hålla...

/K

1 comment:

Gabbe said...

Den skorstenen var riktigt fin måste man säga!