Sunday, November 25, 2007

Vattenstrul

Vi åkte upp igen i helgen för att bland annat ta upp spisen och bygga upp köket.
På fredagen var det plusgrader, även i Dalarna, men under natten frös det på och på Lördagen var det en strålande vinterdag med -7 grader.

Strålande vinterdag.

Problemet var att vattenledningen bara var isolerad, inte uppvärmd.
Den går dessutom ca 2 m ovan mark (under huset) så vattnet var helt fruset :(

Helgen fick klaras av med dunkar och hinkar från grannen istället - det funkar men är inte så kul i längden.

Köket kom iaf upp, spisen visade sig vara konfigurerad för 230v 1-fas dock - så där behöver jag en 3 fas kabel och en omkoppling. Jag vill inte gärna köra på 1-fas, även om ett alternativ är att bygga om i elcentralen, eftersom man då inte kan köra ugn med mer än en platta åt gången - och eftersom spisen i sig klarra mer så är det lika bra att göra det rätt från början.

Som mysfaktor så och satte vi in värmeljus och blockljus i öppna spisen. Ida och hennes mamma (som var med) fick dessutom upp Wall-Cover (täcktapet) på en vägg, så nu ser den väggen betydligt trevligare ut.

Kamin med ljus

I övrigt så passade jag på att bygga om vattensystemet och sätta dit en tryckreduktionsventil samt förbereda för en invändig värmekabel. Av grannen fick jag dock veta att en utvändig är att föredra om man kan välja, eftersom kabeln invändigt tydligen har en tendens att samla skit - som man ju inte vill ha i dricksvattnet.

På vägen hem blev jag osäker på om jag efter exprimenterandet stängde av vattnet - så jag vände starx utanför Borlänge för att åka tillbaka och kolla (inte så kul med totalöversvämmning om isproppen släpper). Det positiva i dett avar att jag tittade in på jula efter att ha slängt i mig en burgare på "gyllende måsen" - och dom hade passande nog rea på värmekablar för VA. 4 m kostade 499 kr (istället för 649), men jag tog i med 6 meter - ville inte bli besviken på ett system som ev inte räcker till bara för att jag snålade på en 100-lapp...

Jag virade kabeln runt vattenledningen, under 45 mm glasfiber som jag tejpade runt. Det enda problemet med utanpåliggande är att man inte kommer ned så långt under marken - lär väl visa sig hur bra det funkar nästa gång vi åker upp...
Det blev iaf bra med värme under isoleringen kände jag så jag har gott hopp.

/K

2 comments:

www.husetvidhavet.se said...

Nu har jag läst hela storyn från början till slut. Kul att följa med och inse att ett litet bygge kräver minst lika mycket som ett lite större. Själv har man ju bara fått på taket å det känns som om det varit en sjujäkla resa hitintills :) Får nog också börja budgetarbetet snart, byggprylar är ju nästan lika dyrt som guld idag...

Vi har en liten stuga i fjällen (www.vognen.com) som är ett underbart andningshål. När det blir för mycket kan man alltid åka dit. Ni kommer att få samma känsla när ert bygge är klart: BARA NJUTA! Lycka till!

Klas said...

Hej, tack för din kommentar på min blogg, det värmer alltid att få lite feedback.

Jag följer er blogg med spänning.
Kul att ni fått upp lite väggar nu iaf.

Vilken tomt ni har hittat !

Lycka till fortsättningsvis iaf :)

/K