Monday, October 22, 2007

Snyggt tak

Lördag morgon, kl 0650.
Jag och en kompis sätter oss i pick-upen och kör upp till Borlänge.
Idag skall det på yttertak.

Underlagspappen kanske klarar en hel vinter. Jag är dock lite orolig för de där vinterstormarna, så eftersom väderspåmannen har sagt 3-6 grader och uppehåll så gör vi ett försök såhär på höstkanten.
Vädret höll sig fram tills vi hade halva nocken klar, så den delen funkade perfekt. Vi han dock bara ena sidan av taket, shingel är lättlagt, men spikning av pappspik är tidsödande :)


1,2,3,4 så är taket lagt...med några timmar mellan varje bild iof


Snyggt blev det iaf, och rejält hållbart verkar det vara. Nu får jag se till att lägga andra halvan så fort som vädret tillåter det (innan snön iaf) så är den biten iaf avklarad. Den "självhäftande" klisterkanten häftar förhoppningsvis vid om bara solen tittar fram någon dag innan temperaturen sjunker under 0. Jag provade lite med värmepicka, men det var alldeles för tidsödande, och hjälpte inget vidare, dock sitter shingelplattorna väldigt bra med spiken i sig så jag tror inte det är ett stor problem.

Kaminen bar vi in också. Inte så farligt tungt på två personer som jag befarade. Den är förstås inte inkopplad ännu dock.

Jag har också pratat med sotaren, och det lutar åt att vi trots allt måste köpa en skorsten. Den vi fick med är inte i ngt vidare skick, och skall vi halvisolera den så måste den gå ett brandsäkert schackt enligt sotaren - inte omöjligt men en del pengar och jobb - betydligt bättre men lite dyrare med en helisolerad pre-modul skorsten då troligen.

När pickupen alt. husvagnen är såld så skall jag titta mer på den biten. Sotaren sade också att 40cm ovan nock räcker, men att skorstenshuven måste vara stegförsedd, en inspektionslucka är förvisso godkänd, men han rekommenderade inte den lösningen eftersom det var svårt att sota uppåt med risk får sotbrand där då.

Kaminen är inne, vid 5-tiden på e.m. börjar det skymma, och mobilkameran är inte så bra i mörker, skyller den dåliga kvaliten på bilden på det :)
/K

No comments: